Wanneer schrijf je nu wel een tussen-s en wanneer niet? In nagenoeg alle gevallen is het mogelijk om beide varianten te gebruiken. Let er echter wel op dat je dit consequent doorvoert. Dus: schrijf je in de eerste alinea van je tekst spellingscontrole (dus mét een tussen-s), doe dit dan ook in de laatste alinea.
Tussen-s – wat zegt je gevoel?
Vaak geeft je gevoel al aan of iets fout is of niet. Ondanks dat beide varianten correct zijn, kan het natuurlijk zijn dat je gevoel nog steeds zegt: “Mmm… die tussen-s zint me hier niet.” Ben dan zo vrij om ‘m weg te laten. We geven je een voorbeeld waarbij ons gevoel zegt dat de eerste variant beter is. Waarom? Tja, da’s een goeie vraag…
- “Deze spellingworkshop is zeer nuttig gebleken.”
- “Deze spellingsworkshop is zeer nuttig gebleken.”
Als we de regels en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag volgen, zie je dat deze organisatie op haar website de tussen-s telkens niet gebruikt. En dat mag. En het is vooral correct, omdat zij dat consequent doorvoert. Toch geeft deze organisatie in haar uitleg aan dat een variant mét de tussen-s altijd mogelijk is. Dat doen zij zo: spelling(s)controle.
Aanbieding van De Schrijfdokter – Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands
Uitzondering
Bij sommige woordsoorten zie je een tussen-s steeds terugkomen. Dat is het geval als het woord eindigt op -ing. We nemen als voorbeeld bevestiging. “Heb jij al een bevestigingsmail gehad?” Je merkt dat de letter s bij woorden eindigend op -ing vrij gemakkelijk wordt gebruikt. Maar dat wil nog steeds niet zeggen dat bevestigingmail foutief is.
Heb jij vaker problemen met de spellingscontrole (of spellingcontrole) van sommige woorden? Neem dan gerust contact op met De Schrijfdokter. Dat mag via de mail, maar dat kan ook via het offerteformulier op het moment dat je een opdracht voor ons hebt.