Je correspondentie of manuscript in foutloos Nederlands

Taaluitleg

talrijk of talloos

Talrijk of talloos

Soms heb je in het Nederlands woorden die veel op elkaar lijken, maar qua betekenis toch van elkaar verschillen. Een voorbeeld hiervan zijn de bijvoeglijke naamwoorden talrijk en talloos. Beide…

Geslacht bedrijfsnamen

Kijk eens naar de zin: Bert belde zijn moeder. In deze zin is meteen duidelijk dat Bert een man is en dat het dus zijn moeder is en niet haar…
vroegtijdig of voortijdig

Vroegtijdig of voortijdig

Stel, je gaat op reis naar een mooi land, maar als je daar bent blijkt dat het eigenlijk helemaal niet zo mooi en leuk is als je dacht. Als je…
voltooid deelwoord

Voltooid deelwoord

“Wie houdt er niet van een versbereide maaltijd?” Toch kun je je wel afvragen waarom je het in dit geval over een bereide maaltijd hebt, terwijl de verleden tijd van…
naamwoordelijk gezegde

Naamwoordelijk gezegde

“Gerard vindt dat zijn kleinzoon verwend is.” Dat klinkt alsof het correct is. Maar je kunt het ook anders formuleren, namelijk: “Gerard vindt dat zijn kleinzoon is verwend.” Beide zinnen…
werkwoordelijk gezegde

Werkwoordelijk gezegde

Wat goed dat je dit gelezen hebt! Deze zin bevat een bijzin met een werkwoordelijk gezegde. Het vreemde hiervan is dat je voor je gevoel waarschijnlijk net zo goed kan…
tussen-s

Bezit-s

De bezit-s is een veelvoorkomend probleem. Moet het nu wel of niet? In het Nederlands plak je een -s­ achter een naam als je aan wilt geven dat bijvoorbeeld een…
apestaartje

Apenstaartje of apestaartje

Iedereen kent het teken @, oftewel het apenstaartje. Of moet je in dit geval apestaartje schrijven? Daar zijn de verschillende autoriteiten op het gebied van taal het niet volledig over…