Standaardprijs of standaard prijs

Vaak zie je beide schrijfwijzen door elkaar verschijnen. En dat is nog correct ook. In principe is het inderdaad zo dat standaardprijs of standaard prijs door elkaar mogen worden gebruikt. Dat geldt natuurlijk ook voor andere samenstellingen met het woord standaard. Maar is er dan geen enkel verschil? Ja, toch wel.

Standaardprijs

Het woord standaard kan worden geschreven als een deel van een woord, bijvoorbeeld als standaardprijs, standaardofferte, standaardadvies, etc. Het kan echter ook dienst doen als bijvoeglijk naamwoord, dus als standaard offerte. Toch is het aan te raden om in dit soort vormen de woorden aan elkaar te schrijven. Dat is het meest gebruikelijk.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

Standaard prijs

Taaltechnisch gezien is standaard prijs correct. Toch heeft het onze voorkeur niet. Als het woord na standaard kort is, dan is het gebruikelijk te kiezen voor één woord. Er is dan eigenlijk geen enkele reden om de woorden los van elkaar te schrijven. De twijfel slaat meestal pas toe als het woord na standaard langer wordt, bijvoorbeeld bij standaard adviesprijs. Wat is dan de juiste schrijfwijze?

In het geval van standaard adviesprijs kunnen we zeggen dat het beter is standaard los van het andere woord te schrijven. De reden is dat het in sommige gevallen dan een te lang woord wordt, wat voor de leesbaarheid van je tekst niet bevorderlijk is. Een belangrijke regel om te onthouden: is het woord dat na standaard volgt reeds een samengesteld woord, schrijf standaard en het andere woord dan niet aan elkaar.

Nog enkele voorbeelden waaruit duidelijk blijkt dat het woord standaard los schrijven wel zo bevorderlijk is voor je tekst:

  • Standaard ruitenwisservloeistof
  • Standaard ventieldopjes
  • Standaard brillenkokerdoekje

Heb je vaker vragen over dit soort taalkwesties, benader dan gerust De Schrijfdokter. Of gebruik het offerteformulier als je een opdracht voor ons hebt. De Schrijfdokter volgt altijd de regels en adviezen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Spreekwoord of gezegde
Volgend bericht
Ramadan met hoofdletter