Te vaak zien we een verkeerde spelling van de uitspraak Naar aanleiding van. Is dat erg? Ja, eigenlijk wel. Want als je bijvoorbeeld ondernemer bent en je schrijft in je zakelijke correspondentie regelmatig woorden foutief, dan maak je natuurlijk geen goede indruk bij je (potentiële) klanten. De juiste schrijfwijze is dus naar aanleiding van.
Aanbieding van De Schrijfdokter – Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands
Naar aanleiding van – waarom is het zo lastig?
Soms wordt beweerd dat ook na aanleiding van correct is. Dat is absoluut niet het geval. Er is maar één juiste schrijfwijze. Toch schrijven we het vaak niet goed. Hoe kan dat nou? Veelal heeft het te maken met ‘wat je hoort’ in het dagelijkse leven. Als we spreken van naar aanleiding van, horen we nauwelijks dat we naar zeggen. Dus denken we al gauw dat na het correcte woord is. Maar er zijn meer redenen dat we de foutieve versie gebruiken.
Als we bijvoorbeeld kijken naar de woorden Na verloop van tijd, dan denken we al gauw dat Naar aanleiding van eenzelfde woordcombinatie is. Maar dat is dus niet geval. Na na verloop van tijd verwacht je een vervolgactie in de zin van: na dat ene moment gaat er iets gebeuren of heeft er iets plaatsgevonden. En dat is juist.
Maar dat speelt bij naar aanleiding van helemaal niet. Al lijkt het er misschien wel op, het is niet het geval. De woorden na en naar zijn overigens nauw aan elkaar verwant. Maar voor een uitleg moeten we enkele eeuwen terug. Lange tijd waren beide woorden synoniemen. Dus ergens is het ook niet vreemd dat we naar aanleiding van nog steeds weleens foutief schrijven. Na het jaar 1500 kwam er pas echt een wezenlijk verschil tussen beide varianten.
Heb je vaker bepaalde taalvragen? Stel ze gerust aan De Schrijfdokter. Ook voor een offerte mag je ons natuurlijk benaderen. Wij houden ons aan de taalregels en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.