Het werkwoord skiën vervoegen blijft lastig. Waardoor komt dat eigenlijk? Op het moment dat je bijvoorbeeld de ik-vorm vervoegt naar ik skiede, dan klinkt het gewoon niet lekker. Ook ontstaat er twijfel of we ik ski of ik skie moeten schrijven. Hieronder zie je alle vervoegingen in zowel de tegenwoordige als de verleden tijd.
Skiën vervoegen – tegenwoordige tijd
1e persoon enkelvoud ik ski
2e persoon enkelvoud jij/u skiet
3e persoon enkelvoud hij/zij skiet
1e persoon meervoud wij skiën
2e persoon meervoud jullie skiën
3e persoon meervoud zij skiën
Voltooid deelwoord geskied
Gebiedende wijs Ski!
Aanbieding van De Schrijfdokter – Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands
Skiën vervoegen – verleden tijd
1e persoon enkelvoud ik skiede
2e persoon enkelvoud jij/u skiede
3e persoon enkelvoud hij/zij skiede
1e persoon meervoud wij skieden
2e persoon meervoud jullie skieden
3e persoon meervoud zij skieden
Waarom ik skiede en niet ik skide
Volgens de gangbare regels zouden we de volgende vorm mogen gebruiken: ik skide. Toch is dat niet correct. Dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van het achtervoegsel. Want in het geval van de verleden tijd komt er -de achter. Dat zorgt ervoor dat de letter e wordt toegevoegd.
Nog meer gekke uitgangen
Er zijn meerdere werkwoorden die vergelijkbaar zijn met skiën en die gevoelsmatig een vreemde uitgang krijgen. Wat dacht je van het werkwoord taxiën. In de 3e persoon enkelvoud krijg je dan: hij taxiet. Ook wifiën is een bestaand werkwoord en krijgt opmerkelijke uitgangen. Wat dacht je van: wij hebben gewified.
Heb je vaker vragen over het vervoegen van werkwoorden? Stel je vraag gerust aan De Schrijfdokter. Binnen 24 uur krijg je altijd een antwoord van ons. Ook voor het opvragen van een offerte kun je ons benaderen. Gebruik hiervoor dit offerteformulier. De Schrijfdokter hanteert altijd de regels en aanbevelingen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag. Deze organisatie is wat betreft de Nederlandse taal leidend in ons land.