Jaar of jaren

Waarom hebben we het toch over dertig jaar, en niet jaren? Terwijl het toch echt gaat over meerdere jaren. De reden daarvoor is niet duidelijk, maar opmerkelijk is het zeker wat betreft de grammatica.

Over het algemeen geldt de volgende regel: er zijn zelfstandig naamwoorden die een tijd aanduiden, denk aan millennium, minuut, seconde. Zet je daar een onbepaald of bepaald telwoord voor, dan maak je er meervoud van. Het wordt dan dertig seconden, een paar eeuwen.

Jaar of jaren – uitzondering

Bij het fenomeen jaar of jaren geldt echter een uitzondering. Heb je het over kwartieren, uren en jaren, dan gaat deze regel niet op. Het is dus inderdaad dertig seconden, maar dertig uur. Hetzelfde geldt voor combinaties met het onbepaalde lidwoord. Je spreekt van een paar eeuwen, maar van een paar jaar. Maar jawel, ook hier is er weer sprake van een uitzondering: de onbepaalde telwoorden vele en enkele vallen weer onder de eerstgenoemde regel (enkele uren, vele jaren). Ook als je tussen het telwoord en de tijdsbepaling een bijvoeglijk naamwoord toevoegt, is er sprake van een meervoudsvorm: Zijn opleiding duurde vijf lange jaren.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

In de praktijk is het meervoud dertig jaren wel te gebruiken, maar alleen als je een bepaalde nadruk wilt leggen. Vaak is dit het geval als het gaat om een nare situatie en ligt de nadruk op hoelang die narigheid heeft geduurd: Het levenloze lichaam van de weduwnaar lag dertig uren in het koude water.
Als je vaker vragen hebt over dit soort taalkwesties schroom dan niet De Schrijfdokter te benaderen. Ook voor het opvragen van een scherpe offerte zijn wij natuurlijk altijd bereikbaar. De Schrijfdokter volgt altijd de adviezen en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

 

Vorig bericht
Komt-ie of komt’ie
Volgend bericht
Bovenop of boven op