Te vaak horen we het om ons heen. Veel Nederlanders kennen niet het verschil tussen de werkwoorden irriteren of ergeren. Niet alleen de buurvrouw zegt het weleens, ook mondige tv-presentatoren bij gerenommeerde omroepen krijgen het voor elkaar deze fout telkens weer te maken.
Is het irriteren of ergeren?
- “Ik irriteer me aan de reclame op tv!” – Foutief
- “Ik erger me aan de reclame op tv!” – Correct
Optie 1 is fout. Optie 2 is het enige goede antwoord. Bij de keuze tussen de woorden ergeren en irriteren zijn er echter wel enkele alternatieven die u kunt gebruiken en die dus ook correct zijn, namelijk:
-
- “De reclame op tv irriteert me!”
- “De reclame op tv ergert me!”
Aanbieding van De Schrijfdokter – Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands
Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de werkwoorden beseffen en zich realiseren. Ook deze werkwoorden worden zeer regelmatig door elkaar gebruikt, bijvoorbeeld: “Ik besef me dat…….”. Deze vorm is foutief en moet dus worden vervangen door “Ik besef dat……” of door “Ik realiseer me dat……”.
De Nederlandse taal is een lastige taal. Op onze website vind je onder Taaluitleg verschillende links naar diverse taalkwesties. Bekijk ze op je gemak. Er zullen er ongetwijfeld enkele bij zitten waarvan je eindelijk wil weten hoe het daadwerkelijk zit. Wil je graag meer weten over dit onderwerp, kijk dan op de site van het Genootschap Onze Taal.