De ene keer zie je hoe lang staan, de andere keer worden de twee woorden aan elkaar geschreven. Maar wanneer mag het wél aan elkaar en wanneer juist niet? Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. Heb je het over de fysieke lengte van iets (Hoe lang is die plank?), dan schrijf je de woorden los van elkaar. Als je spreekt van een lengte in tijd (Hoelang geleden is dat?) schrijf je de woorden aan elkaar. Hier nog wat voorbeelden:
- Weet jij hoelang zij repeteren?
- Hoe lang is het bed dat je hebt gekocht?
- Hoe lang is jouw zus?
- Hoelang duurt de voorstelling?
Hoe lang of hoelang – vroeger
Het is al ruim een eeuw geleden dat men de afzonderlijke woorden hoe en lang aan elkaar begon te schrijven. In het begin was het zo dat dat alleen gebeurde wanneer hoelang stond voor tot hoelang. Dat lees je ook terug in verschillende naslagwerken. Deze variant betekende hetzelfde als tot wanneer. Hoelang in de betekenis van ‘over welke periode in tijd’ is pas de laatste decennia in gebruik geraakt en is inmiddels ook al helemaal ingeburgerd.
Aanbieding van De Schrijfdokter – Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands
Worstel je vaker met dit soort taalvragen en kom je er niet uit? Schroom dan niet je vragen te stellen aan De Schrijfdokter. Wij bekijken je bericht en sturen je gegarandeerd binnen 24 uur een antwoord op je vraag. Ook voor een opdracht (particulier of zakelijk, dat maakt niet uit) kun je ons benaderen. Wij sturen je dan binnen een dag een scherpe offerte.
Zou je zo vriendelijk willen zijn hiervoor ons offerteformulier te gebruiken? De Schrijfdokter volgt altijd de regels, adviezen en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag. Deze organisatie is leidend als het gaat om de Nederlandse taal.