Graag – liever – liefst

We kennen allemaal het principe van de vergrotende en overtreffende trap. Denk aan klein – kleiner – kleinst en slim – slimmer – slimst. Maar hoe pas je dat toe op graag? Wordt dat graag – grager – graagst of is het graag – liever – liefst. Dit hangt af van de betekenis.

Is grager correct?

Meestal wordt met graag iets aangeduid wat je met veel plezier doet: hij ging graag naar de bibliotheek om een krantje te lezen. In dat geval gebruik je liever – liefst. Graag kan echter ook staan voor ‘verlangend, gretig’. Dit is een verouderde betekenis en wordt onder andere gebruikt om aan te geven dat je iemand ergens lekker voor maakt. In die betekenis wordt gragergraagst gebruikt.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

De verschillende naslagwerken zijn het over het algemeen met elkaar eens. Beide varianten worden genoemd en correct bevonden. De enige uitzondering is het Groene Boekje. Daarin worden liever en liefst wel genoemd, maar niet als vergrotende en overtreffende trap van graag.

Mengeling

Als je kijkt naar de combinatie graag – liever – liefst zie je dat dit een mengeling is van graag – grager – graagst en lief – liever – liefst. En niet alleen dat, het is ook nog een van de weinige trappen van vergelijking die niet de normale regels volgt. Dit is vergelijkbaar met goed – beter – best.

Worstel je vaker met bepaalde taalvragen die je maar niet beantwoord krijgt? Mail je vraag dan eens naar De Schrijfdokter. We bekijken je vraag en geven daar binnen 24 uur antwoord op. Ook voor een passende en scherpe offerte kun je ons bereiken.

Gebruik hiervoor dan ons offerteformulier. Binnen een dag weet je dan exact wat de kosten van je opdracht zullen zijn. De Schrijfdokter volgt altijd de regels, adviezen en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag. Deze organisatie is leidend als het gaat om de Nederlandse taal.

Vorig bericht
Goedemorgen of goedenmorgen
Volgend bericht
Grip of greep