Goedemorgen of goedenmorgen

Gaan we voor goedemorgen of goedenmorgen? Ofwel: wanneer dien ik bij dit woord een tussen-n te schrijven en wanneer niet? Voor het beantwoorden van die vraag is het belangrijk om te begrijpen waar die n überhaupt vandaan komt.

Goedemorgen of goedenmorgen – naamvallen

Er was een tijd dat in het Nederlands nog sprake was van naamvallen. Een van de overblijfselen daarvan is de ’s in ’s avonds. Ook de tussen-n in goedenavond komt daaruit voort. Oorspronkelijk werden dus alle woorden in deze categorie met een extra n geschreven: goedendag, goedenmiddag, etc. In de loop van de tijd is de n echter weggevallen in de spelling van deze woorden.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Waarom geen tussen-n

Dit heeft ermee te maken dat in veel van de woorden de n niet hoorbaar was. Of je nou goedennacht schrijft of goedenacht, het klinkt hetzelfde. Goedenavond en goedendag vormen uitzonderingen op die regel. Door de n in goedenavond kun je het woord zelfs beter uitspreken. Als er een woord volgt dat met een d begint, vorm je zelfs al bijna automatisch een n-klank met je mond. Je tong ligt dan namelijk tegen je tanden en daardoor komt de n bijna vanzelf. Daarom is het dus goedendag. Dit komt ook in andere woorden en uitdrukkingen voor. Kijk bijvoorbeeld eens naar op den duur.

Heb je vaker problemen met bepaalde taalkwesties? Mail deze dan gerust naar De Schrijfdokter. Je krijgt dan binnen 24 uur een reactie van ons. Dat geldt ook voor het opvragen van een passende en scherpe offerte. Gelieve hiervoor ons offerteformulier te gebruiken. Ook dan laten we je binnen een dag weten wat de kosten zullen zijn voor jouw opdracht.

 

De Schrijfdokter hanteert te allen tijde de regels, richtlijnen en adviezen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag. Deze organisatie is leidend als het gaat om de Nederlandse taal.

Vorig bericht
God met hoofdletter
Volgend bericht
Graag – liever – liefst