Tja, dat blijft altijd lastig. Een paar is of zijn zorgt nog steeds voor veel verwarring. Beide varianten zijn correct. Maar het is dan wel afhankelijk van de context. Het verschil zit ‘m vooral in de betekenis: bedoel je te zeggen enkele of bedoel je een duo?
Een paar – enkele
Als je enkele bedoelt, en het is daarbij een deel van het onderwerp in de betreffende zin, dan moet de meervoudsvorm worden gebruikt. Je zou een paar dan kunnen vergelijken met verschillende, diverse, enige, etc. We geven je een paar voorbeelden:
- “Er liggen een paar pennen op tafel.” (zeer waarschijnlijk worden hier enkele pennen bedoeld waarvan de exacte hoeveelheid niet zo belangrijk is)
- “Er lagen een paar ballen in de niet opgeruimde schuur.” (ook hier geldt dat de exacte hoeveelheid ballen niet relevant is)
Aanbieding van De Schrijfdokter – Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands
Een paar – een duo
Het kan ook gebeuren dat je met een paar een duo bedoelt. Dus dat er ergens twee van zijn en waarvan het ook logisch is dat er twee van aanwezig zijn, bijvoorbeeld bij schoenen, laarzen, handschoenen, oorwarmers, oordopjes, sokken, etc. En dan doelen we op twee bij elkaar horende exemplaren. Enkele voorbeelden ter verduidelijking:
- “Een paar schoenen stond bij de keukendeur.”
- “Het is een heerlijk paar oorwarmers dat ik met mijn verjaardag kreeg.”
- “Als een paar trouwt voor de kerk is het doorgaans zeer sfeervol.”
Een paar is of zijn + de bijzin
Is er sprake van een bijzin, let er dan wel op dat je het juiste betrekkelijk voornaamwoord gebruikt. We geven je enkele voorbeelden om dit duidelijk te maken:
- “Er kwamen een paar studenten aan die duidelijk te laat van huis waren vertrokken.” (je gebruikt hier het betrekkelijk voornaamwoord die omdat het om een meervoudsvorm – meerdere studenten – gaat)
- “Er stond een paar schoenen in de gang dat behoorlijk onder de modder zat.” (je gebruikt hier het betrekkelijk voornaamwoord dat omdat het hier om de enkelvoudsvorm – één paar schoenen – gaat)
Wil je meer weten over verschillende taalkwesties? Kijk dan verder op de site. Je kunt natuurlijk ook je vraag aan De Schrijfdokter stellen. Mail ons of gebruik in het geval van een offerte ons offerteformulier. De Schrijfdokter hanteert altijd de regels, adviezen en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.