Weet jij nog of je dan wel of danwel schrijft? Schrijf je het los van elkaar, of juist niet? Op die vraag is maar één antwoord mogelijk: dan wel mag niet aan elkaar. Over het algemeen wordt dan wel gebruikt in de betekenis van of (anders). Kijk maar naar de volgende zinnen:
-
- Guido was bang dat zijn vriendin niet meer verliefd op hem was dan wel was vreemdgegaan.
- Ze hadden afgesproken dat hij haar sowieso kwam ophalen, thuis dan wel op het station in de buurt.
- De juf zou een meisje dan wel een jongen aanwijzen om hem die week te helpen met opruimen.
Aanbieding van De Schrijfdokter – Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands
Waarom niet aan elkaar?
Je zou je kunnen afvragen waarom dit eigenlijk zo is. Er zijn genoeg combinaties van woorden te noemen die door de tijd heen één woord zijn gaan vormen. Denk aan dankjewel, oftewel en jawel. In dit geval gedraagt dan wel zich echter wat anders. Dan wel komt overeen met zeker wel en toch wel. Daarom wordt dan wel ook in de volgende zinnen niet aan elkaar geschreven:
-
-
- Het is prima als je vanavond niet langskomt, maar stuur je me dan wel even dat verhaal van je op.
- Als je geen groenten en geen aardappelen lust, wat lust je dan wel?
- Alice heeft dan wel gitaarles gehad, maar spelen doet ze nooit meer.
-
Heb je vaker van dit soort vragen over allerlei taalkwesties? Schroom dan niet en stel je vragen gerust aan De Schrijfdokter. We bekijken je vraag en geven je binnen 24 uur altijd een reactie. Ook voor het opvragen van een offerte krijg je binnen een dag een antwoord.
Gelieve hiervoor het offerteformulier te gebruiken. De Schrijfdokter hanteert altijd de regels, adviezen en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag. Deze organisatie is in Nederland leidend als het gaat om het juiste gebruik van onze taal.