Aanhalingstekens

Eén ding is duidelijk: omtrent het gebruik van aanhalingstekens zijn er geen vaste regels. In die zin ben je vrij om ze te gebruiken zoals jij het wil. Maar dat is natuurlijk niet zo’n goed idee, want adviezen hieromtrent zijn er wel degelijk. Lees dus even verder.

Dubbele, enkele of geen aanhalingstekens

Omdat er eigenlijk geen vaste regels zijn, is het lastig om duidelijkheid te verschaffen. Het is vooral handig het volgende te doen: gebruik dubbele aanhalingstekens als het echt een citaat betreft. Is dat niet het geval, gebruik dan slechts enkele. In een enkel geval gebruik je er zelfs helemaal geen, terwijl je ze daar wel verwacht. Drie voorbeelden die alle drie correct zijn:

  1. Jan zei tegen Piet: “Ga eens naar je werk. Het al laat.”
  2. De ober vroeg: “Wilt u nog wat drinken?”
  3. Het was echt een scriptie van ‘likmevestje’.
  4. Hij dacht: morgen ga ik lekker naar het voetbal kijken.
  5. Morgen ga ik voetballen kijken, dacht ik zojuist.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Bij zin 1 en 2 zie je dat het een citaat betreft. Dus daarom gebruiken we de dubbele aanhalingstekens. In zin 3 is ‘likmevestje’ een niet gangbare uitspraak. In dit geval is het handig dit middels enkele aanhalingstekens aan te geven. Bij het melden van een gedachte – zoals bij zin 4 en 5 – schrijf je er geen. Ook de hoofdletter ontbreekt, terwijl de dubbele punt wel gewenst is.

Onderbroken citaat

Met bovenstaande adviezen omtrent de aanhalingstekens kom je een heel eind. Wat moet je nu doen als een citaat wordt onderbroken? Moet je dan tweemaal de dubbele aanhalingstekens gebruiken? Ja, inderdaad. We laten het zien aan de hand van een tweetal voorbeelden:

  1. “Kortom,” liet hij nog eens weten, “het was maar rustig in de stad vanmiddag.”
  2. “Waarom,” realiseerde hij zich ineens, “doet iedereen zo naar tegen me?”

Wil je graag meer informatie over dit onderwerp, kijk dan op de site van het Genootschap Onze Taal. Heb je een mogelijke opdracht voor ons, benader ons dan via het offerteformulier.

Vorig bericht
Vindt u of vind u
Volgend bericht
Sowieso of zowiezo