De bezit-s is een veelvoorkomend probleem. Moet het nu wel of niet? In het Nederlands plak je een -s achter een naam als je aan wilt geven dat bijvoorbeeld een auto van een specifiek persoon is. Zie de voorbeelden:
- Reiniers auto
- Vera’s auto
- Lonnekes auto
- Suus’ auto
Verschillen in schrijfwijze
Zoals je al ziet, is het makkelijker gezegd dan gedaan. De basisregel is dat de bezit-s – zoals deze -s wordt genoemd – rechtstreeks aan de naam wordt geplakt.
De eerste uitzondering vormen de namen die eindigen op één enkele klinker die als lange klank wordt uitgesproken. Hierboven staat bijvoorbeeld Vera’s auto. De -a in Vera wordt uitgesproken als “aa”. Hetzelfde geldt voor namen op een -y die klinkt als “ie”. Wat gebeurt er als je geen apostrof gebruikt? Dan verandert de klank van de -a in een lange “aa”. Daarom is die apostrof in dit geval erg belangrijk. Dat verklaart ook waarom je bij een naam als Corné juist geen apostrof gebruikt. Door het accent is al duidelijk dat de uitspraak “ee” moet zijn en daarom is de apostrof overbodig.
Je gebruikt ook een apostrof – dit is de tweede uitzondering – wanneer de naam die je gebruikt een afkorting vormt. Dit komt vooral voor bij bijnamen of wanneer initialen wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwsbericht over misdadiger Frank B. Hebben ze het over zijn fiets? Dan zal dat als B’s fiets moeten worden geschreven.
Aanbieding van De Schrijfdokter – Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands
Nog een uitzondering
Bij de laatste uitzondering wordt de bezit-s helemaal weggelaten en alleen de apostrof gebruikt. Je ziet hierboven het voorbeeld Suus’ auto. Omdat Suus eindigt op een zogenaamde sis-klank wordt de -s weggelaten. Denk hierbij niet alleen aan woorden die eindigen op een -s, maar ook aan: Suarez’ shirt, Sjostakovitsj’ symphonie en Mitch’ boek.
Eindigt de naam dus op een medeklinker, dubbele klinker, tweeklank of een korte klank, dan is alleen de -s voldoende. Overigens zijn deze regels ook aan verandering onderhevig. Steeds meer spellinggidsen rekenen het gebruik van de apostrof ook goed als deze zorgt voor leesbaarheid en meer duidelijkheid.
Heb je vaker vragen over bepaalde taalkwesties? Kijk dan eens op de site van Het Genootschap Onze Taal. Daar staat alles keurig uitgelegd. Je mag natuurlijk ook een mailtje sturen naar De Schrijfdokter. Dan krijg je binnen 24 uur antwoord op je vraag. Heb je een tekst die nagekeken moet worden en ben je benieuwd naar de kosten? Gebruik dan ons offerteformulier.