Er zijn zo van die samenstellingen met een streepje ertussen die lastig in het meervoud te zetten zijn. Het gaat hier om termen als leerling-verpleegkundige, minister-president, kandidaat-notaris, adjunct-directeur, proces-verbaal, etc. Welke van de twee delen van de samenstelling moet je in het meervoud zetten?
Welk deel is belangrijk van minister-president?
Het is vooral afhankelijk van wat het belangrijkste onderdeel van de samenstelling is. Bij een leerling-verpleegkundige gaat het in eerste instantie om een verpleegkundige en pas daarna om het feit dat zij nog in opleiding is. Het hoofddeel van de samenstelling krijgt de meervoudsvorm: leerling-verpleegkundigen. Bij het woord directeur-generaal is het precies andersom. Deze persoon is vooral directeur en daarom wordt het meervoud dus directeuren-generaal.
Aanbieding van De Schrijfdokter – Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands
Of beide delen in het meervoud?
In sommige gevallen staat het koppelteken niet tussen twee ongelijke, maar juist tussen twee gelijkwaardige onderdelen van een samenstelling. Als dat zo is, dan kun je beide delen in het meervoud zetten. Denk aan ministers-presidenten of pianisten-componisten. Toch heb je hier ook de optie om alleen het laatste deel in het meervoud te zetten. In het algemeen kun je dus zeggen dat in de meest voorkomende gevallen het tweede deel van de samenstelling het meervoud krijgt en je daar alleen van hoeft af te wijken als het eerste deel wezenlijk belangrijker is binnen de samenstelling.
Vind je de meervoudsvorm van bijvoorbeeld het woord minister-president lastig en heb je er een vraag over? Stel ‘m gerust aan De Schrijfdokter. Binnen 24 uur ontvang je een antwoord in je mailbox. Ook voor het verkrijgen van een scherpe offerte mag je ons benaderen. Gebruik hiervoor dan ons offerteformulier. De Schrijfdokter volgt altijd de adviezen en richtlijnen van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.