ICT of ict

Als je een afkorting gebruikt uit het Engels, gebruik je dan hoofdletters of niet? Tegenwoordig zijn de meeste spellinggidsen het eens: het mag allebei. Welke variant je ook kiest – ICT of ict – je doet het niet snel fout. Toch is er een voorkeur aan te duiden op basis van de geschiedenis van het gebruik van dit soort afkortingen.

Hoofdletters

In beginsel worden afkortingen zoals ICT en andere Engelse afkortingen als PC en RAM met een hoofdletter geschreven. Bij afkortingen is het normaal om het hoofdlettergebruik uit het volledig uitgeschreven begrip aan te houden. Zo heb je het over BuZa (Buitenlandse Zaken) en NS (Nederlandse Spoorwegen). Bij de Engelse afkortingen worden in de originele taal ook hoofdletters gebruikt. Daarom worden deze in het Nederlands overgenomen. Dat is in dit geval ook zo. Dit is ook de reden dat bijna alle naslagwerken de versie mét hoofdletters opnemen als hoofdvorm.

Kleine letters

Toch worden steeds vaker kleine letters gebruikt. Dat heeft te maken met de inburgering van deze afkortingen. Doordat ze vaker worden gebruikt, worden kleine letters ook gebruikelijker. Veel spellinggidsen geven daarom aan dat – ook al is er sprake van een afkorting met hoofdletters – kleine letters inmiddels ook prima gebruikt kunnen worden. Het Groene Boekje bijvoorbeeld noemt deze ontwikkeling ook en geeft aan dat er geen vaste regel voor te geven is. Er is een evolutie gaande wat initiaalwoorden betreft.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

ICT of ict – initiaalwoorden

De evolutie waar het Groene Boekje het over heeft, wordt specifiek toegespitst op initiaalwoorden. Dit zijn afkortingen waarbij de letters afzonderlijk worden uitgesproken, net als bij ICT, PC en NS. Worden de letters als één woord uitgesproken – denk hierbij aan RAM en VUT – dan noem je het een letterwoord. Bovenstaande tendens is zowel bij initiaal- als letterwoorden te ontdekken. Kortom, afkortingen die in het Engels met hoofdletters worden geschreven krijgen steeds vaker kleine letters in het Nederlands, zolang ze maar inburgeren in onze taal.

Heb je vaker van dit soort vragen, stel je vragen dan gerust aan De Schrijfdokter. Ook als je een offerte wilt, kun je ons benaderen. Doe dat dan via het offerteformulier. De Schrijfdokter volgt altijd de regels van het Genootschap Onze Taal in Den Haag.

Vorig bericht
Ik word of ik wordt
Volgend bericht
Komt-ie of komt’ie