In samengestelde woorden luidt vaak de vraag: wat schrijf je aan elkaar en moeten daar nou streepjes tussen of niet? Het is in ieder geval zo dat samenstellingen zoveel mogelijk aan elkaar wordt geschreven. Maar hoe zit het in dit geval met de streepjes bij een-op-een?
Is een op een fout?
Als je puur formeel naar de regels kijkt, dan moet je streepjes gebruiken. Dit heeft ermee te maken dat een-op-een als het ware wordt gezien als één woord, een soort vaste uitdrukking. Het is als je het zo bekijkt te vergelijken met doe-het-zelf en kant-en-klaar. Ook bij deze woordcombinaties zijn de streepjes noodzakelijk.
Aanbieding van De Schrijfdokter – Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands
Een op een of een-op-een – uitzondering
Toch zijn er ook spellinggidsen die de variant zonder streepjes goed rekenen. De vaste uitdrukking wordt dan niet als één woord maar als een woordgroep gezien. Dit zie je ook in woordcombinaties als keer op keer, van deur tot deur, een voor een. Toch heeft dit niet onze voorkeur, maar het is niet per definitie foutief.
Deze uitzondering wordt niet gemaakt wanneer de samengestelde uitdrukking een-op-een in een andere samenstelling wordt opgenomen. Dan zijn er altijd streepjes nodig: een-op-eensessie, een-op-eenbegeleiding of zoals je in de afbeelding hieronder ziet: een-op-eengesprek.
Heb je vaker problemen met de manier waarop een woord geschreven of een zin geformuleerd moet worden? Schroom niet de medewerkers van De Schrijfdokter te benaderen hiervoor. Zij leggen je graag het e.e.a. uit als het gaat om de Nederlandse taal.
De Schrijfdokter volgt altijd de adviezen, richtlijnen en regels van het Genootschap Onze Taal in Den Haag. Ook voor een offerte kun je ons benaderen. Gebruik hiervoor dan ons officiële offerteformulier. Je krijgt dan altijd binnen 24 uur een reactie van ons.