Tussen-n

In de Nederlandse taal zijn er genoeg kwesties waarover een discussie gevoerd kan worden. Bijvoorbeeld bij de zogenaamde tussen-n. Soms moet worden gekozen voor de ene schrijfwijze, terwijl in een ander geval beide schrijfwijzen weer correct zijn. Het wordt ons niet gemakkelijk gemaakt, simpelweg omdat duidelijkheid ontbreekt.

 

Aanbieding van De Schrijfdokter –  Clickable e-book met eenvoudige uitleg over de 150 meest voorkomende taalproblemen in het Nederlands

 

Als we kijken naar het geval van de zogenaamde tussen-n (bijvoorbeeld bij naar hartenlust), stuiten we direct op een probleem. Het Groene Boekje zegt dat het geschreven moet worden als naar hartenlust, met die zogenaamde tussen-n. Echter, de wijze heren en dames die werkzaam zijn bij Het Witte Boekje vinden dat beide varianten (dus ook zonder tussen-n) mogelijk zijn. Op zich is het eenvoudig als beide varianten worden goedgekeurd. Maar soms willen we gewoon weten, waarom een bepaald woord juist zo geschreven moet worden. Wat betreft het geval naar hartenlust, gaan we proberen een heldere en correcte uitleg te geven.

Naar hartelust – zonder tussen-n

Voor veel mensen is het best logisch te kiezen voor deze variant. Men redeneert dan als volgt: een mens heeft maar één hart, en dat is dus al reden genoeg om die extra n weg te laten. Want we kennen dezelfde discussie in het geval van het woord maneschijn. Ook dan wordt gesteld: er is maar één maan, en dus is die extra n niet noodzakelijk. Daar valt iets voor te zeggen.

Naar hartenlust – met tussen-n

Toch is de versie met de tussen-n beter, hartenlust dus. Naar hartenlust betekent immers hetzelfde als zoveel je maar wilt. Het is een vaststaande uitdrukking waar niet veel aan te tornen valt. Toch kent het Nederlands altijd wel wat uitzonderingen en is er daarom ruimte voor discussie. Ook nu weer. Dat las je al in de alinea hierboven. Het gebeurt dus vaker dat een bepaalde schrijfwijze niet per definitie fout is. Houd daar rekening mee.

Wat moet ik met die vreselijke tussen-n?

Tja, wij weten dat het moeilijk te begrijpen is. Dan weer het één, dan weer het ander. We hebben echter geprobeerd u uit te leggen hoe het zit in het geval van naar hartenlust. Dat wil overigens niet zeggen dat deze zienswijze op elk geval kan worden toegepast dat taaltechnisch identiek is. Als ik wil weten hoe een woord gespeld moet worden, waarmee dien ik dan rekening te houden? Over het algemeen kunnen we stellen dat we rekening moeten houden met de volgende drie aspecten:

  • de zienswijze van Het Groene Boekje
  • de zienswijze van Het Witte Boekje
  • de alom geaccepteerde schrijfwijze omdat deze reeds ingeburgerd is

Het laatste aspect heeft betrekking op de manier waarop wij burgers de taal gebruiken. Wat beide boekjes ook voorschrijven, in sommige gevallen wordt rekening gehouden met de  schrijfwijze van het volk. Als een bepaalde schrijfwijze te veel is ingeburgerd, is de kans groot dat deze als correct wordt beschouwd.

 

Heb je nog vragen over deze kwestie, bel ons gerust op of stel ze via het contactformulier. Ook voor andere vragen over tekstcorrectie staan wij je graag te woord. Wil je graag meer informatie over dit onderwerp, kijk dan op de site van het Genootschap Onze Taal.
Vorig bericht
Irriteren of ergeren
Volgend bericht
Komma